Knjige budućnosti
Knjige koje trebate danas

Iz knjige BRZI UM Dominica O'Briena

 Jednosmjerni um
Kad bacite pogled na stranicu s tekstom ili linearnim bilješkama, nećete dobiti uvid u bit sadržaja, nikakvu inicijalnu predodžbu o smislu onoga što piše. Ne možete ništa drugo nego čitati do kraja. Čak i tada ključne riječi, središnja ideja i važne asocijacije mogu biti zamagljene, izgubljene u vrevi gramatike, semantike, pravopisnih znakova i svega što prati pisani jezik.
Usporedimo to s velikim putovanjem vlakom. Htjeli biste istražiti nova područja, i odlučili ste putovati vlakom. Novi teritorij je, dakako, novi sadržaj koji želite naučiti. Tračnice u tom slučaju predstavljaju linearne bilješke o tom predmetu. Destinacija je vaše razumijevanje predmeta proučavanja, a različite postaje na putu ključne su riječi ili teme. Svaki prag na tračnicama predstavlja jednu riječ u vašim bilješkama.
Odlučujete da ćete se, u nastojanju da uistinu upoznate tu zemlju i osjetite u tančine njenu kulturu, potruditi izaći na što više stanica te istraživati usputne gradiće i zaselke. Problem je što najviše vremena trošite putujući, sjedeći u vlaku, u pravocrtnoj vožnji – i čini se da putovanje između dvije stanice traje cijelu vječnost. Drugim riječima, vrijeme trošite na nevažne riječi, „pragove tračnica“, umjesto da se fokusirate na teme koje će vam pribaviti ocjene na ispitu.
Kad biste barem mogli imati potpuniji pregled puta. Nemate pojma gdje ste – zaboravili ste zemljovid (mapu)! I kad konačno stignete na kraj puta, osjećate da ste nešto propustili. Kako biste istinski mogli osjetiti zemlju kojom ste putovali samo pravocrtnim linijama? Zar ne bi bilo bolje putovati helikopterom i sa sobom ponijeti zemljovid? Brže je, pregled je bolji, a prizemljiti se možete svaki put kad vam se učini da neki lokalitet zavređuje detaljnije proučavanje.
 
Ovaj tekst je dosad pročitan 1950 puta.

Područja:

Novosti i obavijesti:

U 21. stoljeću gustoća informacijskog toka višestruko se povećala.Više nego ikada trebamo  metodike učenja koje omogućuju brzo, lako i učinkovito postizanje rezultata. Vještina brzog i kvalitetn ... detaljnije

BESPLATNA DOSTAVA
za narudžbe od 105,00 kn