Knjige budućnosti
Knjige koje trebate danas

Primjena superpamćenja u učenju stranih jezika

Iz knjige Ramona Campayo "NAUČITE BILO KOJI JEZIK U 7 DANA":

Čisti podatak je informacija koja se mora naprosto zapamtiti. Nije uvijek moguće samostalno doći do značenja riječi, naročito kad ne postoji nikakva logička naznaka koja bi nam u tome mogla pomoći. Zato ga nazivam „ČISTI PODATAK“; čisti, dakle onakav kakav jest.

Ako osoba, primjerice, želi zapamtiti imena glavnih gradova svih država svijeta, neće naći logičku vezu između naziva države i njezinog glavnog grada jer je ime glavnog grada naprosto čisti podatak.

Glavni grad Danske je Kopenhagen, no da to nisam pročitao, nikada se toga ne bih dosjetio. Zato nitko nikada neće reći: „Pa sasvim je logično da se glavni grad upravo tako zove!“

Jedina prilika da brzo zapamtimo takav podatak jest da oblikujemo neobičnu asocijaciju, zato što se naše pamćenje oslanja na asocijacije; bolje pamtimo ono što predstavlja pojavu ili radnju koja privlači našu pažnju. Sve se događa upravo onako kako je opisano u mojoj knjizi „Superpamćenje, superčitanje, superučenje“. Nju vam preporučujem pročitati kako biste temeljitije razumjeli što je čisti podatak.
Na taj način, ako želim zapamtiti ime tog glavnog grada (ili drugih gradova), trebam smisliti asocijaciju s riječju „dan“ ili s bilo kojom drugom riječi što je po zvučanju slična riječi Danska. Svi znamo što je „dan“ pa je to lako zapamtiti. Kopenhagen ću asocirati s riječju (...)

(...)
Nikada se ne bih mogao dosjetiti broja stanovnika nekoga grada, datuma njegova osnutka, njegove lokacije, boja državne zastave, naziva novčanica, povijesnih događaja i dr., zato što su to sve „čisti podaci“. Štoviše, to su nezahvalni podaci koji se mogu mijenjati, a posljedično ne postoji nikakva logička veza na koju bih se mogao osloniti. Sve su to naprosto činjenice, podaci koje možete pamtiti koristeći neobične asocijacije.

Zahvaljujući tome što smo naučili zapamćivati čiste podatke, sada možemo prijeći na najvažniji dio našeg sistema učenja stranih jezika, odnosno usvajanje vokabulara. U tu svrhu izgrađivat ćemo neophodne asocijacije jer svaka riječ i njezina strana inačica jest naprosto podatak.

Doista, usvajanje stranog fonda riječi odvijat će se izgrađivanjem neobičnih asocijacija, zato što, kao što smo već shvatili, riječi stranog jezika za nas i jesu čisti podaci. „Bubanje“ ponavljanjem nikada neće biti učinkovito, premda ponavljanje uvijek ostaje dobar način stjecanja vještina ležerne konverzacije.

Na taj način pokušat ćemo u nekoliko sati zapamtiti cijeli osnovni fond riječi, odnosno vokabular (povezujući ga s riječima materinskog jezika), ali treba nam sedam dana svakodnevne prakse (otprilike sat vremena dnevno) kako bismo ga naučili koristiti.

Vokabular stranog jezika nećemo uspjeti dobro usvojiti ako se ograničimo tek na višekratno čitanje i bubanje, a upravo je to najčešća pogreška koja dovodi do neuspjeha u učenju jezika.

Uz već rečeno, dodat ću da osoba koja koristi svoju maštu za smišljanje neobičnih asocijacija, može brzo i lako naučiti sve neophodne riječi, kao i sve ostale riječi što ih želi zapamtiti. Dakle, što više budete prakticirali asociranje, bolje se će razviti vaša sposobnost stvaranja asocijacija. Tako nećete morati trošiti toliko vremena na zapamćivanje i moći ćete usavršavati svoje sposobnosti.

Nakon što skupite iskustva, neće vam biti nimalo naporno učiti nekoliko jezika istovremeno i ovladavati složenijim vokabularom.

Zapamćivanje čistih podataka vrlo je važan zadatak, zato vam sada predlažem nekoliko vježbi. Prije učenja vokabulara moramo malo vježbati. (...)


© Ramon Campayo "Naučite bilo koji jezik u 7 dana", Planet Zoe, 2011.
 

Ovaj tekst je dosad pročitan 14405 puta.

Područja:

Novosti i obavijesti:

U 21. stoljeću gustoća informacijskog toka višestruko se povećala.Više nego ikada trebamo  metodike učenja koje omogućuju brzo, lako i učinkovito postizanje rezultata. Vještina brzog i kvalitetn ... detaljnije

BESPLATNA DOSTAVA
za narudžbe od 105,00 kn