Knjige budućnosti
Knjige koje trebate danas

Španjolski mentalist Ramón Campayo nudi metodiku brzog učenja stranih jezika

 

Ramón Campayo jedan je od najboljih svjetskih mnemoničara. Od 1980. godine do današnjega dana sudjeluje u natjecanjima iz pamćenja. Danas je vlasnik velikog broja svjetskih rekorda u brzini zapamćivanja i opsegu materijala za zapamćivanje.

Član je Međunarodnog društva MENSA. Njegov službeno izmjeren kvocijent inteligencije (IQ) iznosi nevjerojatno visoka 194 boda i jedan je od najviših pokazatelja inteligencije u svijetu.

Svjetski je poznati stručnjak u tehnikama učenja, čitanja i pamćenja; priprema studente poučavajući ih tajnama uspješnog upravljanja vlastitim mentalnim sposobnostima. Studenti koji su završili njegovi tečajevi također postižu vrhunske rezultate. Bavi se razvojem brzog i dugoročnog pamćenja, ultra brzim čitanjem (redovito čita brzinom 2500 riječi u minuti, a može čitati i do 4000 r/min) i brzim učenjem stranih jezika. Uz pomoć njegove jedinstvene metode moguće naučiti osnove bilo kojeg jezika u svega 7 dana, u dovoljnoj mjeri da se slobodno komunicira rečeničnim govorom. Autor je knjige "NAUČI BILO KOJI JEZIK U 7 DANA".

Campayo posjeduje nevjerojatno pamćenje, kako u smislu brzine, tako i u smislu opsega i dugog čuvanja podataka. Evo nekih od njegovih rezultata:

Pamti 23200 riječi za 72 sata i reproducira ih točnim slijedom i sukladno s rednim brojem riječi. (Naprimjer, „Recite riječ broj 18324.) Nakon jednokratnog slušanja 500 slučajno odabranih riječi reproducirao ih je 498. Rezultati natjecanja zabilježeni su u službenim spisima selekcije u program “Rompiendo récords“, Barcelona, 1987.

Zapamtio je boju i značenje šest snopova španjolskih karata (sveukupno 240 karata) koje su ležale na stolu (pritom ih nije vidio jer je imao povez na očima), po sluhu pamteći redoslijed pomiješanih karata. Ramón Campayo bez pogrešaka ih je reproducirao točnim redoslijedom u roku od 18 minuta.

Točnim redoslijedom zapamtio je značenje 84 domino pločice iz triju kompleta, poštujući poredan dvaju brojeva na svakoj pločici (npr. pločica 3/5 razlikuje se od pločice 5/3, iako su u biti iste). I taj je zadatak izveo zavezanih očiju, za svega 8 minuta, nakon što je samo jednom čuo značenje pločica (1999).

Drugom je prilikom u svega 9 minuta zapamtio 6 cijelih domino kompleta (168 pločica).

Devetog studenog 2003. godine u njemačkom Starnbergu Ramón Campayo uspostavio je 15 svjetskih rekorda u brzini zapamćivanja, u četiri različita zadatka. Potukao je vlastite rekorde jedan za drugim u manje od sat vremena. Konačni rekordi u svakom zadatku bili su sljedeći:

1)      Zapamtio je 16-značni broj (7934625…) u jednoj sekundi. Na današnji dan povećao je taj rekord na 19-značni broj.

2)      Zapamtio je u svega jednoj sekundi binarni 30-značni broj (10010110…). Na današnji dan povećao je taj rekord na 46-značni broj.

3)      U dvije sekunde zapamtio je 42-značni binarni broj. Na današnji dan povećao je taj rekord na 54-značni broj.

4)      U 3 sekunde zapamtio je 48-značni binarni broj. Na današnji dan povećao je taj rekord na 62-značni broj.

U svakom natjecanju u kojem je Ramón sudjelovao, svojim je vrhunskim intelektualnim sposobnostima postigao nove rekorde. Također, potukao je svjetske rekorde u zapamćivanju 100-značnog broja u 50 sekundi i 1000-značnog broja u 15 minuta.

Na jednak način pravilnim redoslijedom pamti popise rijetkih znakova, game s golemom količinom boja, prepoznaje ljude prema prethodno zapamćenim DNA strukturama, pamti tekstove cijelih knjiga različitih žanrova, itd.

Munjevito zapamćivanje toliko dugačkih nizova brojeva i podataka zahtijeva vještinu superbrzog čitanja. Nije ni čudo što je Ramón Campayo i u tom području postavio svjetski rekord. On je čovjek koji čita najbrže na svijetu. Prosječna („svakodnevna“) brzina čitanja Ramóna Campayo veća je 2500 riječi u minuti, što je deseterostruko brže od prosječnog studenta. No za potrebe natjecanja Ramón postiže brzinu čitanja više od 4000 riječi u minuti, odnosno 70 riječi u sekundi!

Autor je programa „Speed-Memory“ (www.speed-memory.com) koji ujedinjuje i koordinira svjetska prvenstva iz brzog pamćenja.

U svojoj „Školi prvaka“ priprema ljude koji su zainteresirani za brzo učenje i dobivanje maksimalne koristi od vlastitog uma. Njegovi bivši učenici danas pripadaju svjetskoj eliti i zauzimaju pobjednička mjesta u svim natjecanjima na svjetskoj razini koja su obuhvaćena programom „Speed-Memory“.

Ramón Campayo je profesionalni hipnoterapeut koji se bavi kliničkom hipnozom od 1992. godine. Na svojim tečajevima psihološki priprema studente za postizanje maksimalne kontrole nad vlastitim tijelom i umom. U polaznika tečajevima raste samopoštovanje i pozitivna usmjerenost, rješavaju se svih strahova i nemira, osobito treme prije ispita.

Knjige Ramóna Campayo u izdanju hrvatskog nakladnika Planeta Zoe:

Nauči bilo koji jezik u 7 dana (2011.)
Superpamćenje, superčitanje, superučenje (2011.)
Naučite engleski u 7 dana (2012.)

 

 

Ovaj tekst je dosad pročitan 18807 puta.

Područja:

Novosti i obavijesti:

U 21. stoljeću gustoća informacijskog toka višestruko se povećala.Više nego ikada trebamo  metodike učenja koje omogućuju brzo, lako i učinkovito postizanje rezultata. Vještina brzog i kvalitetn ... detaljnije

BESPLATNA DOSTAVA
za narudžbe od 105,00 kn