Knjige budućnosti
Knjige koje trebate danas

Zašto je važno naučiti ispravno čitati?

Iz knjige Ramona Campaye "Superpamćenje, superčitanje, superučenje":

(...)

Prije svega, trud i vrijeme što ga uložite u kvalitetnu tehniku čitanja vratit će vam se dvostruko. Drugim riječima, uspjet ćete razviti brzinu čitanja koja nadilazi svaki prosjek (čitat ćete barem tri do četiri puta brže). Moći ćete također lakše i efikasnije memorirati informacije pri čitanju, čime će se značajno smanjiti potreba za višekratnim pregledom materijala.

Drugo, uz malo treninga, tijekom čitanja moći ćemo memorirati informacije zahvaljujući razvijanju sposobnosti kreiranja "mentalnoga videa". To znači da ćemo informacije čitati tako brzo i precizno da će se činiti kako da gledamo film u kinu. Da smo ovu informaciju gledali u kinu, zapamtili bismo je mnogo bolje nego čitajući je u knjizi, zar ne?

Osjetit ćemo entuzijazam i koncentraciju. Dok budemo uživali u senzacijama našeg mentalnog videa, inspirirat će nas očevidna brzina i pouzdanost naše čitalačke plovidbe tekstom.

Nadalje, zahvaljujući mnogo boljem razumijevanju pročitanoga, brzom čitaču mnogo je lakše shvatiti opći smisao informacije. 

Najveći nedostaci što ih nalazimo u većine ljudi sljedeći su:

Linearno čitanje riječi, bez da se zastane i pogleda ih se nakratko. Ako tako činimo, nećemo moći uistinu shvatiti pročitane ideje i informacije. Kad je objekt nepomičan, poput redaka u tekstu koji čitamo, i oko mora biti nepomično, kako bi moglo jasno percipirati objekt. Ako tijekom snimanja neprekidno pomičemo fotografski aparat, nećemo dobiti jasnu sliku nepomičnog objekta, zar ne?

Ista se stvar događa pri našoj tehnici fotografskog čitanja. Moramo istovremeno obuhvatiti grupu riječi i "fotografirati" ih tijekom trenutne stanke. Ne smijemo se prepustiti jednostavnom skeniranju riječi bez zastajkivanja, što uglavnom većina nas radi. To će nam samo dati neskladnu,  zamućenu i nefokusiranu sliku riječi te nam onemogućiti da ih ispravno vidimo.

Sporo čitanje. Prosječna brzina čitanja iznosi  200 riječi u minuti, zbog čega:

• Gubimo vrijeme
• Gubimo koncentraciju
• Ometa se naša sposobnost zadržavanja informacija, zbog veće praznine među idejama...

© Ramon Campayo "Superpamćenje, superčitanje, superučenje", Planet Zoe, 2011.

Ovaj tekst je dosad pročitan 15562 puta.

Područja:

Novosti i obavijesti:

U 21. stoljeću gustoća informacijskog toka višestruko se povećala.Više nego ikada trebamo  metodike učenja koje omogućuju brzo, lako i učinkovito postizanje rezultata. Vještina brzog i kvalitetn ... detaljnije

BESPLATNA DOSTAVA
za narudžbe od 105,00 kn